Tel: 6 816 570 perekeskus@sinamina.ee

6 põhjust, miks veel rohkem kallistada

6 põhjust, miks veel rohkem kallistada

Kellele meist ei meeldiks kallistused? Tuleb välja, et lisaks füüsilisele naudingule on puudutustel kaugeleulatuv mõju meie tervisele. Nimelt vallandub meie kehas puudutuste tagajärjel aine nimega oksüdotsiin – ajukeemiline aine, millel on meie kehas mitmeid funktsioone.Kuid mida puudutus siis meiegatäpsemalt teeb?

  1. Alandab vererõhku (loe lähemalt siit)

Järgmine kord, kui kedagi lähedast kallistad, tõmba sügavalt hinge ja lase muremõtetel minna.Ilmselt märkad, et sinu südamelöökide sagedus ja hingamine aeglustuvad. Oksüdotsiinitaseme tõus langetab hormoonide taset, mis hoiavad meid püsivalt tegutsemisvalmiduse seisundis. Selle tulemusena saab langeda ka vererõhk.

  1. Vähendab valu ja tõstab valuläve (loe lähemalt siit).

Oled sa kunagi tundnud, et miski ei saaks sulle halba teha, kuna oled nii armunud? Võib olla üsna kindel, et selles oli oma osa mängida oksüdotsiinil. See oksüdotsiini toime on eriti abistav sünnitavale naisele, kuid mõjutab meid ka igapäevastes olukordades. Mis on esimene asi, mida teed, kui su näpp on jäänud ukse vahele või oled löönud oma jala vastu voodi serva?Ilmselt hõõrud haigetsaanud kohta teise käega. Ka iseenda puudutamine vallandab oksüdotsiini ning aitab meil valuga toime tulla.

  1. Vähendab sotsiaalset ärevust (loe lähemalt siit)

Kui meie aju vabastab oksüdotsiini, siis on oleme tõenäolisemalt optimistlikumalt meelestatud teiste inimestega suhtlema, oleme enesekindlamad ning usaldavamad meid ümbritsevate inimeste suhtes.

  1. Vähendab stressihormoon kortisooli taset veres. (loe lähemalt siit)

Liiga palju kortisooli mõjub halvasti enesetundele, kaalule ja südamele. Kui kortisool on meile kasulik olukorras, kus peame suutma kiirelt mõelda ja reageerida, siis kehv toimetulek stressiga hoiab kortisooli taseme kõrge isegi siis, kui me seda ei vaja.

  1. Kaitseb meid stressi eest (loe lähemalt siit).

Me kuuleme pidevalt sellest, kuidas stress on meie tervisele kahjulik. Selle asemel, et haarata järgmise toidulisandi järele, võta hoopis enne magamaminekut veidi rohkem aega kallistamiseks.

  1. Teeb meid paremateks inimesteks

Neuroökonoomikateadlane Paul Zak räägib oksüdotsiinist kui „moraalsest molekulist“, kuna see mõjutab meie võimet usaldada ja tunda empaatiat. Vaata selleteemalist TED talk’i siit.

 

Originaalartiklit saad lugeda siit.

 

Jaga seda postitust

Leave a Reply