Registreeru koolitusele

Liitu uudiskirjaga


Thomas Gordoni elu ja töö

 Dr. Thomas Gordon (1918-2002)
Thomas Gordon on kogu maailmas tuntud kui suhtlemisoskuste ja konfliktilahendusmeetodite õpetamise algataja. Psühholoogina märkas ta, et pered ei vaja sageli mitte psühhoteraapiat, vaid teadmisi suhtlemisest. See oligi algtõuge Gordoni meetodi sünniks. Gordoni mudel tugines uskumusele, et jõu ja võimu kasutamine kahjustab suhteid. Alternatiivina pakkus ta oskusi, mis hõlmavad aktiivset kuulamist, selget eneseväljendust ja konfliktilahendust võitja-võitja meetodil. 

Esimest korda rakendas Gordon oma meetodit 1950. aastatel, töötades äriorganisatsioonide konsultandina. 1960. aastate alguses arendas ta välja Gordoni Perekooli kursuse (P.E.T.). Kuna väljatöötatud mudel oli universaalne, sündisid koolitusmoodulid ka spetsiaalselt õpetajatele (T.E.T.), juhtidele (L.E.T.) ja noortele (Y.E.T). Perekeskus Sina ja Mina on Gordoni perekooli ja Õpetajate kooli esindaja Eestis. Kokku toimuvad Gordoni koolitused 32 riigis üle maailma.

Thomas Gordon on paljude publikatsioonide ja üheksa raamatu autor. Tema teoseid on tõlgitud 28 keelde kogutiraažiga üle kuue miljoni eksemplari. Eesti keelde on tõlgitud Th Gordoni raamatud „Tark lapsevanem” (sellel raamatul põhineb Gordoni perekool), „Millist last tahate Teie?”, „Tõhus juht” ja „Õpetajate kool”.

Aastatel 1997, 1998 ja 1999 on Thomas Gordon esitatud Nobeli rahupreemia nominendiks.